Proces kurczenia sie miast w Polsce - Monika (Studia Miejskie, 2020)
Kurczenie sie miast stanowi aktualny problem procesów urbanizacyjnych, które cechują współczesna miejska siec osadnicza Polski i europy. obecne prognozy demograficzne GUS wskazują na spadek liczby ludności kraju, Wraz z ogólnym spadkiem potencjału ludnościowego kraju nastąpi spadek liczby mieszkańców miast. Proces kurczenia sie miast w przyszłości będzie nadal postępował i będzie miał istotny wpływ na ich rozwój. Skutki tego procesu są zróżnicowane i w większości przypadków negatywne. Przedmiotem opracowania jest zagadnienie kurczenia sie miast w Polsce. W opracowaniu dokonano analizy wybranych aspektów sytuacji demograficznej miast. W analizie uwzględniono przekrój czasowy obejmujący lata 1990–2014.