Rozwój sektora nowoczesnych usług biznesowych w miastach poprzemysłowych – czynniki lokalizacji i efekty inwestycji w Katowicach oraz Aglomeracji Górnośląskiej - Mateusz (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł skupia uwagę na rozwoju sektora nowoczesnych usług biznesowych w miastach poprzemysłowych. Po pierwsze, wprowadzono definicje sektora nowoczesnych usług biznesowych wraz z określeniem czynników lokalizacji determinujących inwestycje zagraniczne, jak równie wskazano na efekty tego rodzaju inwestycji w ramach gospodarki lokalnej i regionalnej. Po drugie, zaprezentowano poziom rozwoju sektora nowoczesnych usług biznesowych Polsce, Aglomeracji Górnośląskiej oraz w Katowicach, a także proces zmian strukturalnych zachodzących w Katowicach w celu przyciągnięcia projektów sektora nowoczesnych usług biznesowych. kolejno zaprezentowano studia przypadków: IBM delivery centre, Rockwell automation and capgemini centre. Zaprezentowano analizę, które z czynników lokalizacji scharakteryzowane w części analitycznej w największym stopniu dopasowane są do analizowanych przykładów lokalizacji działalności sektora nowoczesnych usług biznesowych. Na zakończenie zarysowano wpływ analizowanego sektora na regionalną i lokalną gospodarkę Katowic oraz Aglomeracji Górnośląskiej.