Rezyliencja i wrażliwość w Ostrawie oraz Karvinie perspektywa społeczno-kulturowa - Jan (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł dotyczy ewaluacji rezyliencji i wrażliwości Ostravy oraz Karviny w latach 2000–2010 analizowanej z perspektywy społeczno-kulturowej. Tego rodzaju miasta reprezentują typowe jednostki poprzemysłowe w Republice czeskiej. komponent społeczno-kulturowy jest nieodzowny do wyjaśnienia innych procesów w ramach badanych terytoriów. Wysoka rezyliencja Ostravy może być tłumaczona przez jej bardziej korzystna pozycje w systemie osadniczym całego regionu