Zielona ekonomia jako nowa koncepcja rozwoju miast - Plac, Klaudia (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł został poświęcony zielonej ekonomii ujętej w kontekście nowej koncepcji rozwoju miast. Celem artykułu jest wskazanie uzasadnienia teoretycznego pojęcia zielonej ekonomii oraz przybliżenie jej znaczenia w rozwoju wybranych państw, regionów i miast wysoko rozwiniętych. W części empirycznej dokonano wstępnego rozpoznania efektów generowanych przez działalności związane z zieloną ekonomią w wybranych dużych miastach Polski i Danii w kontekście efektów środowiskowych, gospodarczych oraz transportowych. Badania zostały przeprowadzone w oparciu o analizę porównawczą bazującą na wskaźnikach dynamiki zmian. W celu interpretacji założono, że wdrożenie koncepcji zielonej ekonomii w miastach powinno prowadzić do efektów wzrostu gospodarczego przy równoczesnym zmniejszeniu obciążeń środowiskowych.