O relacjach pomiędzy jakością zamieszkiwania a subiektywną jakością życia – na przykładzie mieszkańców miast - Mularska-Kucharek, Monika (Studia Miejskie, 2020)
Wysoka jakość życia coraz częściej uznawana jest za nadrzędny cel rozwoju na rożnych szczeblach zarządzania – począwszy od regionalnego po międzynarodowy, a pomiary poziomu jakości życia stają się nieodzownym elementem strategii zarządzania oraz marketingu jednostek terytorialnych. Lokalni decydenci starają się jak najlepiej poznać oczekiwania swoich mieszkańców, aby we właściwy sposób je zaspokajać. Stopień zaspokojenia owych potrzeb, a więc poprawa jakości życia zbiorowości, ma bowiem istotne znaczenie w kontekście napływu i odpływu kapitału ludzkiego. Celem artykułu jest omówienie relacji pomiędzy jakością zamieszkiwania a subiektywną jakością życia mieszkańców miast województwa łódzkiego. Zbadanie zależności pomiędzy analizowanymi zjawiskami społecznymi i wskazanie na rolę jakości zamieszkiwania w kształtowaniu jakości życia mieszkańców jest zarówno inspirujące poznawczo, jak i warte szczególnej uwagi. Pozwala bowiem na zidentyfikowanie czynników, które mogą mieć znaczenie w kontekście podnoszenia jakości życia jednostek i społeczności. Uzyskane wyniki mogą okazać się niezwykle przydatne dla tych wszystkich, którzy podejmują inicjatywy na rzecz poprawy jakości ludzkiego życia.