Innowacje społeczne w miastach europejskich. Przykłady dobrych praktyk - Morawska-Jancelewicz, Joanna (Studia Miejskie, 2020)
W artykule przedstawiono koncepcję innowacji społecznych oraz ich znaczenie dla rozwoju miast. Innowacje społeczne są tutaj rozumiane jako innowacyjne rozwiązania, nowe formy organizacji oraz nowe rodzaje powiązań, których celem jest rozwiązanie problemu społecznego. W szczególności skupiono się na nowych formach współpracy pomiędzy administracją miejską, innymi interesariuszami oraz obywatelami, które służyć mają budowaniu bardziej zrównoważonych, prężnych i otwartych systemów w ramach miast. Zaprezentowane zastosowania innowacji społecznych w miastach Göteborg, Mediolan oraz Edynburg to przykłady przełomowych i unikatowych systemów zarządzania miastem na miarę XXI w. i jego wyzwań.