Dynamiczna klasyfikacja metropolii w światowej sieci powiązań w zakresie usług dla biznesu - Obrębalski, Marek (Studia Miejskie, 2020)
Rezultatem procesu metropolizacji jest kształtowanie sie metropolii w różnych punktach światowej sieci wielkich miast. Miernikiem określającym metropolie i jej rangę jest przestrzenny zasięg oddziaływania poszczególnych funkcji. Usługi biznesowe tworzą współcześnie niezwykle ważną grupę funkcji metropolitalnych. Zróżnicowany jest jednak stopień włączenia poszczególnych metropolii w światową sieć powiązań w tym zakresie. Pod tym względem metropolie zostały liniowo uszeregowane i poddane hierarchicznej klasyfikacji w dynamicznym układzie obejmującym lata 2000–2008. Wydzielono cztery podstawowe grupy metropolii. Londyn i Nowy Jork tworzą w badanym okresie swoistego rodzaju duopol. Wzrasta ranga metropolii z krajów Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Warszawy.