Poziom i dynamika rozwoju otoczenia biznesu. Studium porównawcze największych miast w Polsce - Dominiak, Joanna (Studia Miejskie, 2020)
We współczesnych przemianach systemu społeczno-gospodarczego istotnym czynnikiem rozwoju jest właściwie ukształtowane środowisko działalności gospodarczej, które określa się jako otoczenie biznesu. Głównym celem działalności instytucji i firm otoczenia biznesu jest wspieranie przedsiębiorczości i rozwój innowacyjności gospodarki. Celem artykułu jest analiza poziomu i dynamiki rozwoju otoczenia biznesu w latach 2000–2009. Ze względu na fakt, że usługi otoczenia biznesu są w dużej mierze działalnością o lokalizacji miejskiej, w badaniach uwzględniono 18 największych miast polskich. W artykule podejmuje się próbę odpowiedzi na następujące pytania poznawcze: 1. które miasta Polski charakteryzują się najlepiej rozwiniętym otoczeniem biznesu, 2. jak przebiegała dynamika rozwoju usług otoczenia biznesu w badanych miastach w latach 2000–2009.