Strategia ożywiania centrów dużych miast amerykańskich - Litwińska, Elżbieta (Studia Miejskie, 2020)
Do upadku centrów miast amerykańskich przyczyniła się przede wszystkim suburbanizacja i pojawienie sie wielkich hipermarketów poza granicami miast. Odpływ bogatszych mieszkańców na suburbia spowodował zmniejszenie wpływów podatkowych i w rezultacie obniżenie poziomu usług publicznych. Również wiele miejsc pracy lokowano poza granicami miast. Celem artykułu jest przedstawienie strategii ożywiania miast w Stanach Zjednoczonych. Rewitalizacja rozpoczyna się od organizowania przestrzeni publicznych i wprowadzania funkcji rozrywkowo-kulturalnych w centrum. Następnie pojawia się potrzeba mieszkań na wynajem, po pewnym czasie – mieszkań własnościowych i wreszcie powierzchni biurowych. Udana rewitalizacja jest procesem długofalowym, który wymaga dużych nakładów finansowych oraz partnerstwa publiczno-prywatnego.