Uwarunkowania lokalizacji stacji paliw na obszarach miejskich i wiejskich na przykładzie województwa podlaskiego - Roj-Rojewski, Sławomir; Kotarska, Ewa (Studia Miejskie, 2020)
Celem pracy jest ukazanie aktualnej struktury przestrzennej oraz rozpoznanie uwarunkowań lokalizacji stacji paliw na obszarach miejskich i wiejskich województwa podlaskiego. Na przykładzie tego województwa stwierdzono, że rozmieszczenie stacji paliw zależy przede wszystkim od różnych czynników demograficzno-geograficznych. Wśród nich można wymienić: liczbę mieszkańców miejscowości, rodzaj miejscowości (miasto czy wieś), położenie względem dużych miast, rodzaj drogi (krajowa, wojewódzka, powiatowa czy gminna), położenie względem granicy państwa, obecność obszaru leśnego oraz obecność obszaru chronionego. W województwie podlaskim zlokalizowanych jest 250 stacji ogólnodostępnych paliw, przy czym większość z nich zlokalizowana jest w środkowej i zachodniej części województwa. Ich liczba w znacznym stopniu zależy od liczby mieszkańców, szczególnie w przypadku miast