Transport autonomiczny jako element strategii miasta zrównoważonego - Jurczak, Marcin; Pawlicka, Kinga (Studia Miejskie, 2023)
W artykule dokonano identyfikacji i określenia charakterystyki związku pomiędzy rozwojem transportu autonomicznego w mieście a budowaniem zrównoważonej strategii miasta. Innowacyjne rozwiązania transportowe stają się coraz ważniejszym elementem w debacie na temat rozwoju zrównoważonych miast. Niestety obecnie nie ma ustrukturyzowanej polityki miejskiej w tym obszarze. Celem artykułu jest przedstawienie sposobów kształtowania autonomicznej mobilności w oparciu o strategię zrównoważonego rozwoju miasta. Problemem badawczym poruszonym w artykule jest wpływ strategii zrównoważonego rozwoju miasta na rozwój autonomicznej mobilności. Dodatkowo wskazano wybrane wnioski z badania ankietowego, przeprowadzonego w polskich miastach.