TRENDY DEMOGRAFICZNE A SYTUACJA MIESZKANIOWA W KONTEKŚCIE ROZWOJU MIAST– STUDIUM PORÓWNAWCZE KATOWIC, GLIWIC I SOSNOWCA - Jędrusik, Wiktoria (Studia Miejskie, 2024)
Mieszkalnictwo jako istotny element gospodarki oddziałuje na miasto – jego procesy rozwojowe oraz jakość życia mieszkańców. Mieszkalnictwo wpływa na rozwój miasta poprzez tworzenie warunków mieszkaniowych, dzięki którym możliwa jest m.in. absorpcja siły roboczej na lokalnym rynku oraz wzrastanie dochodów budżetowych miasta. Na sytuację mieszkaniową składają się takie elementy jak: stan zasobów mieszkaniowych, efekty rzeczowe budownictwa oraz rynek mieszkaniowy. Takie zjawiska demograficzne jak ruch naturalny czy migracje oddziałują na popyt i podaż na lokalnym rynku mieszkaniowym. Dostęp do zakupu mieszkań lub ich wynajmu może zapobiec emigracji mieszkańców do innych miast. Celem artykułu jest kompleksowa analiza zmian demograficznych oraz ocena sytuacji mieszkaniowej w największych miastach na prawach powiatu Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej (Katowice, Gliwice, Sosnowiec), ze szczególnych uwzględnieniem roli mieszkalnictwa jako kluczowego czynnika wpływającego na rozwój miast.