Rozwój miasta a warunki funkcjonowania przedsiębiorstw komunalnych - Magdoń, Marek; Tobor, Gabriel (Studia Miejskie, 2024)
Rozwój miasta związany jest z pojawianiem się nowych i/lub zwiększaniem istniejących możliwości zaspokajania potrzeb mieszkańców. Istotną rolę w procesie zaspokajania potrzeb mieszkańców odgrywają przedsiębiorstwa komunalne. Specyfika tego typu przedsiębiorstwa powoduje, że nie działa ono samodzielnie na rynku, ale jest zintegrowane ze strukturami samorządu terytorialnego. Działa ono w warunkach swoistego dualizmu: z jednej strony od przedsiębiorstwa komunalnego oczekuje się kalkulacji ekonomicznej prowadzonej działalności gospodarczej, z drugiej – zaspokajania potrzeb społecznych. W artykule, po krótkim wprowadzeniu w problematykę rozwoju społeczno-gospodarczego miasta, opisano warunki i podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw komunalnych. Dla zilustrowania korzyści płynących z funkcjonowania przedsiębiorstw komunalnych w kontekście realizacji zadań publicznych oraz pojawiających się trudności wynikających z ich specyfiki, w drugiej części artykułu opisano działalność dwóch przedsiębiorstw komunalnych w mieście Radzionków.