Wielkie koncepcje i wielkie projekty dla aglomeracji górnośląskiej 1945–2018 - Gasidło, Krzysztof (Studia Miejskie, 2019)
Aglomeracja górnośląska jest największym zespołem miejskim w Polsce. Od 1945 roku opracowywano dla niej kolejne plany zagospodarowania przestrzennego, w których przedstawiono wiele konceptów rozwiązania różnych zagadnień planistycznych. Niektóre z nich zostały zrealizowane, inne zawieszone, a jeszcze inne zaniechane. W artykule przedstawiono kilka konceptów i projektów, które były trudne do zrealizowania w momencie ich powstania, ale po upływie wielu lat znowu stają się aktualne i podejmuje się dyskusje o ich realizacji.