The hierarchy and relationships between towns in Lubuskie Province - Szczuciński, Przemysław (Studia Miejskie, 2019)
Ukształtowany na terytorium regionu system osadniczy stanowi w geografii społecznoekonomicznej jeden z głównych czynników rozwoju. Szczególną rolę w systemie tym odgrywają miasta, których znaczenie rozpatrywać można z różnych perspektyw. W artykule z perspektywy przestrzennej badaniom poddano hierarchię i relacje miast w województwie lubuskim. Spośród narzędzi statystycznych wykorzystano regułę wielkości i kolejności Zipfa oraz model grawitacji. Analizę przeprowadzono na podstawie danych za rok 2015. Wyniki badań empirycznych wskazują, że pomimo podobnego zagęszczenia miast w województwie lubuskim jak ogólnie w kraju system miast w regionie charakteryzuje wyraźna specyfika. Obok dwóch największych miast pełniących funkcje regionalne i ponadregionalne, którymi są Zielona Góra i Gorzów Wlkp., duże znaczenie ma problematyka funkcjonowania małych i średnich miast w województwie.