WROCLAW PARTICIPATORY BUDGET AS A TOOL TO STRENGTHEN NATURAL CAPITAL AND THE URBAN CLIMATE RESILIENCE IN THE YEARS 2016-2018 - Jamontt, Marta Joanna; Kociszewski, Karol; Platje, Johannes (Studia Miejskie, 2021)
Budżety obywatelskie stanowią popularną formę współdecydowania mieszkańców o przestrzeni publicznej oraz jakości życia w mieście. Zgłaszane do budżetów obywatelskich projekty odpowiadają na wiele istotnych potrzeb dotyczących m. in. rekreacji, zdrowia, komunikacji czy bezpieczeństwa. W niniejszym artykule dokonano oceny projektów z lat 2016-2018 Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego pod kątem aspektów związanych z szeroko rozumianym kapitałem naturalnym oraz zmianami klimatu. Otrzymane wyniki wskazują, że pomimo rosnących nakładów finansowych na projekty mogące przyczyniać się do wzmacniania aspektów środowiskowych i klimatycznych, udział inwestycji nakierowanych wprost na ich realizację, jest stosunkowo nieduży. Łącznie przeanalizowano 201 projektów, z czego 12% bezpośrednio, a 18% pośrednio dotyczyło zagadnień związanych z kapitałem naturalnym i/lub zmianami klimatu.