Współczesne tendencje lokalizacji usług w częściach śródmiejskich polskich miast - Kłosowski, Franciszek (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł jest próbą sformułowania ogólnych wniosków dotyczących lokalizacji usług w centralnych obszarach polskich miast. Główny nacisk jest położony na następujące kwestie: 1. określenie obecnych czynników, które wpływają na lokalizację usług w miastach; 2. określenie miejsca wspierających rozwój usług w centralnych obszarach miasta w odniesieniu do struktury usług; 3. okresowe zmiany w usługach, które spowodowały wyróżnienie 4 okresów: 1989-1990, 1991-1994, 1995-1999 oraz okresu po 2000 r.