ZARZĄDZANIE METROPOLITALNE W AGLOMERACJI POZNAŃSKIEJ W PERSPEKTYWIE MIESZKAŃCÓW I LOKALNYCH LIDERÓW - Mikuła, Łukasz (Studia Miejskie, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie postaw społecznych oraz nastawienia liderów politycznych wobec problemów integracji zarządzania terytorialnego w Aglomeracji Poznańskiej. W pracywykorzystano wyniki badań ankietowych wśród ponad 1 tys. mieszkańców Poznania i 20 gmin podmiejskich oraz wnioski z wywiadów bezpośrednich przeprowadzonych z najważniejszymi politykami Aglomeracji, działającymi na szczeblu lokalnym, regionalnym i krajowym.