PERSPEKTYWY ROZWOJU GOSPODARKI KREATYWNEJ W AGLOMERACJI GÓRNOŚLĄSKIEJ - KLASIK, Andrzej; DROBNIAK, Adam; WRANA, Krzysztof (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł jest poświęcony wynikom badań dotyczących warunków i potencjałów kształtowania i rozwoju kreatywnej gospodarki opartej na sektorze kultury w miastach Aglomeracji Górnośląskiej. Opracowanie obejmuje następujące aspekty: przedstawienie i analiza szerokiej i wąskiej definicji kreatywnej gospodarki, retrospektywne i prospektywne ujęcie Aglomeracji Górnośląskiej oraz jej potencjału instytucjonalnego i struktura sektorów gospodarki kreatywnej. W opracowaniu szczegółowo omówiono przypadki dwóch miast: Katowic i Bytomia. Katowice przedstawiono jako miasto kultury wysokiej i przemysłu muzycznego, Bytom natomiast jako miasto widowisk scenicznych i plenerowych.