POTRZEBY MIESZKAŃCÓW JAKO MIARA ROZWOJU CYWILIZACYJNEGO MIASTA. PRZYKŁAD WROCŁAWIA W LATACH 1997-2007 - DAMURSKI, Łukasz (Studia Miejskie, 2020)
Zachodzące w Polsce 20 lat temu przemiany ustrojowe pociągnęły za sobą szeroko rozumiany rozwój cywilizacyjny kraju. Najszybciej rozwijały się duże miasta, pełniąc rolę liderów przemian politycznych, gospodarczych i kulturowych. Postęp cywilizacyjny w miastach przejawia się na przykład poprzez rozwój ekonomiczny, wzrost poziomu zamożności ludności czy stosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych i architektonicznych w miejscach publicznych. W artykule postawiono tezę, że miernikiem owego postępu mogą być również zmieniające się potrzeby ludności. Przykład Wrocławia pokazuje, że w latach 1997-2007 hierarchia oczekiwań mieszkańców zmieniła się: wzrosło znaczenie potrzeb komunikacyjnych (remonty dróg, budowa obwodnic, poprawa komunikacji zbiorowej), a zmalała ranga problemów związanych z historyczną zabudową śródmiejską (remonty przedwojennych kamienic). Zmiany w opinii ludności odpowiadają rzeczywistej sytuacji miasta, które z jednej stronyjest coraz bardziej zadbane i atrakcyjne wizualnie, a z drugiej - doświadcza rosnących trudności transportowych. Zbieżność problemów wskazywanych przez mieszkańców z faktyczną kondycją Wrocławia dowodzi, że potrzeby ludności mogą być użyteczną miarą rozwoju cywilizacyjnego miasta. Pokazuje również, że długotrwale niezaspokojone oczekiwania mieszkańców mogą stać się istotną barierą w jego rozwoju cywilizacyjnym.