KAPITAŁ LUDZKI I JEGO WSPÓŁWYSTĘPOWANIĘ Z SUKCESEM MIASTA (NA PRZYKŁADZIE MIAST POLSKICH) - KOMOROWSKI, Józef W. (Studia Miejskie, 2020)
Wobec wyrównywania się szans rozwojowych miast, narastającej konkurencji o jak najlepszą pozycję w przestrzeni i w gospodarce - poszukiwanie innych niż tylko ekonomiczne źródełsukcesu cywilizacyjnego miast staje się interesującym problemem badawczym. Jednym z najistotniejszych źródeł sukcesu gospodarczego i cywilizacyjnego miasta jest wielkość i jakość kapitału ludzkiego. W artykule zakłada się, że im większa jest liczba ludności miasta oraz im wyższe parametry jakości kapitału ludzkiego określonego przyjętymi cechami, tym poziom sukcesu gospodarczego miasta oraz jego dynamika są wyższe. Celem artykułu jest próba wstępnego określenia sumarycznych wielkości kapitału ludzkiego mierzonego wybranymi wskaźnikami i skorelowanie ich z wielkościami sumarycznegowskaźnika sukcesu ekonomicznego badanych 24 miast Polski, mierzonego na podstawie standaryzowanych wartości 4 wskaźników ekonomicznych opisujących ich gospodarkę w krótkim okresie intensywnych przemian, tj. w latach 2002-2007. Krrzyści skali wynikające z przewagi liczby ludności stanowią nadal podstawę zróżnicowania sukcesu i tempa rozwoju miast w Polsce. Wartości zagregowanych wskaźników sukcesu miasta i kapitału ludzkiego wskazują wprawdzie na dominację wielkich miast i potwierdzają tę zgodność z hierarchią ich wielkości, jednak dynamika zmiany tych wskaźników w okresie 5 lat wyraźnie już różnicuje miasta i ma mniejszy związek z ich wielkością, a raczej z procesami wewnętrznymi kształtującymi zmienność przyjętych do badania poszczególnych cech kapitału ludzkiego i potencjału gospodarczego.