REWITALIZACJA MIAST NA PRZYKŁADZIE NYSY I NIEMODLINA - AKUBCZYK, Zbigniew (Studia Miejskie, 2020)
We wstępnej części artykułu prezentowanejest pojęcie „rewitalizacja” i objaśniane są przyczyny przeprowadzenia tego procesu w Polsce. W następnej części omawiane są doświadczenia w realizacji tego procesu w Polsce od lat 2004-2006. Dyskutowane są także związki między rewitalizacją a stałym rozwojem miast. W kolejnej części artykułu prezentowana jest rola rewitalizacji w Regionalnym Programie Operacyjnym województwa opolskiego na lata 2007-2013. W zakończeniu wskazano na praktyczną realizację planów rewitalizacji w Niemodlinie i Nysie.