Rola jednostek wojskowych we współczesnych procesach przemian struktury przestrzennej miasta na przykładzie Łasku - Krzemiński, Paweł; Sikorski, Dominik (Studia Miejskie, 2020)
Dokonująca się w ostatnich latach reorganizacja armii spowodowała duże zmiany w przestrzennym rozmieszczeniu jednostek wojskowych. Część z nich została całkowicie zlikwidowana, inne zostały rozbudowane i unowocześnione. Przyczyniło się to także do przemian w strukturze funkcjonalno-przestrzennej obszarów miejskich związanych z wojskiem. Szczególnie widoczne jest to w przypadku mniejszych ośrodków miejskich, w których wojsko i społeczność z nim związana mają istotny wpływ na kształtowanie przestrzeni miejskiej. Artykuł ma na celu przedstawienie wpływu jednostki wojskowej na przeobrażenia struktury funkcjonalno- -przestrzennej małego miasta, jakim jest Łask. Rozwój tego ośrodka, od ponad pięćdziesięciu lat związanego z wojskiem, w dużej mierze uwarunkowany był ulokowaniem w jego pobliżu obiektów wojskowych. Oprócz infrastruktury stricte wojskowej na kształtowanie struktury przestrzennej miasta wpływają należące do resortu obrony obiekty mieszkalne, przeznaczone dla pracowników jednostki i ich rodzin. Proces przeobrażeń nie ominął również zagospodarowania terenów powojskowych, powstałych po likwidacji jednej z jednostek.