SUBURBANIZACJA PRZESTRZENNA I EKONOMICZNA TERENÓW PODMIEJSKICH ŁODZI NA PRZYKŁADZIE GMIN POWIATU ZGIERSKIEGO - BRZEZIŃSKI, Cezary (Studia Miejskie, 2020)
Procesy suburbanizacji zachodzą w sposób coraz bardziej intensywny wokół polskich aglomeracji. Skala i dynamika tego zjawiska zmusza do wnikliwej obserwacji tego procesu, gdyż niesie on ze sobą wiele negatywnych skutków. Powiat zgierski graniczący z Łodzią - połączony z nią ważnymi trasami krajowymi oraz cechujący się atrakcyjnym środowiskiem przyrodniczym - jest w szczególny sposób narażony na negatywne skutki procesu żywiołowego rozlewania się miast. W celu zbadania skali tego procesu dokonano analizy wielkości i kierunków migracji, wielkości powierzchni gruntów rolnych wyłączonych z produkcji rolnej z uwzględnieniem celu wyłączenia oraz liczby pozwoleń na budowę.