ROZMIESZCZENIE PLACÓWEK SŁUŻBY ZDROWIA W KRAKOWIE NA TLE STRUKTURY PRZESTRZENNO-DEMOGRAFICZNEJ MIASTA - KRETOWICZ, Paweł (Studia Miejskie, 2020)
Opracowanie jest próbą porównania lokalizacji gabinetów lekarskich w przestrzeni Krakowa z wielkością potencjalnych potrzeb zdrowotnych ludności w poszczególnych częściach miasta. Potrzeby te uwarunkowane są istniejącym potencjałem i strukturą demograficzną poszczególnych części miasta, a w szczególności liczbą ludności, gęstością zaludnienia i koncentracją ludności o szczególnych potrzebach. W tekście przedstawiono rozmieszczenie gabinetów lekarzy rodzinnych, specjalistów chorób wewnętrznych oraz specjalistów pediatrów i geriatrów na tle gęstości zaludnienia i liczby ludności poniżej 18 i powyżej 65 roku życia. Dodatkowo analiza uwzględnia lokalizację nowych gabinetów lekarskich w latach 2004–2010 w porównaniu ze współczesną dynamiką liczby ludności w jednostkach urbanistycznych Krakowa.