System bezobsługowych wypożyczalni rowerów a zrównoważony transport. Przykład projektu: Opole na rower - Drynda, Paweł (Studia Miejskie, 2020)
System bezobsługowych wypożyczalni rowerów (BWR) polega na zapewnieniu taniego dostępu rowerów do pokonywania krótkich odcinków w przestrzeni miejskiej. Pierwsza bezobsługowa wypożyczalnia rowerów została uruchomiona w 1960 r. w Amsterdamie. Obecnie na świecie funkcjonuje ponad 200 takich wypożyczalni. W Polsce pierwszy system BWR został uruchomiony w Krakowie. Rower uznawany jest za jeden z fundamentów zrównoważonego transportu i przynosi wiele korzyści ekonomicznych, społecznych i środowiskowych. Implementacja systemu BWR planowana jest także w Opolu. W ramach projektu Opole na rower przeprowadzone zostały badania nad możliwościami zastosowania owego systemu w tym miescie. W toku badań przeanalizowano warunki zarówno infrastrukturalne, jak i społeczne.