Miasta wojewódzkie a Miasta postwojewódzkie w Polsce – zróżnicowanie i zmiany poziomu gospodarczego w pierwszej dekadzie XXI wieku - Komorowski, Józef (Studia Miejskie, 2020)
Miasta wojewódzkie i postwojewódzkie po reformie administracyjnej z 1999 r., a więc w okresie 2000–2009, były istotnie zróżnicowane zarówno pod względem poziomu gospodarczego, jak i pod względem dynamiki jego zmian w przestrzeni kraju. Założono, że ogólny dystans poziomu rozwoju gospodarczego, jaki dzieli miasta centralne – stolice obecnych województw i miasta postwojewódzkie zmniejszał się, zwłaszcza po 2005 r., tj. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, oraz że w przypadku wielu miast dystans ten mógł zmniejszyć się znacząco, dowodząc o pozytywnych efektach powziętych postanowień reformy i oczekiwań. Celem artykułu jest empiryczna weryfikacja stopnia i dynamiki zmian poziomu rozwoju gospodarczego ośrodków wojewódzkich w konfrontacji z miastami, które utraciły funkcje wojewódzkie. Oceny tej dokonuje się za pomocą analizy syntetycznych wskaźników poziomu gospodarczego kumulujących najważniejsze dziedziny funkcjonowania miast.