Instytucjonalny kapitał społeczny Wrocławia na przykładzie organizacji pożytku publicznego - Nizio, Sylwia (Studia Miejskie, 2020)
Poziom kapitału społecznego jest jednym z czynników wpływających na dynamikę rozwoju oraz pozycje konkurencyjna miasta. Badaia nad tym kapitałem dotyczą różnych jego aspektów, do których należy również zaliczyć zagadnienia związane ze strukturami organizacyjnymi. Analizowane są one w dwóch wymiarach: partycypacji – aktywnego uczestnictwa w organizacjach oraz instytucjonalnym – dotyczącym liczby organizacji. To właśnie wymiar instytucjonalny kapitału społecznego jest przedmiotem rozważań niniejszego opracowania. Do badan wykorzystano dane dotyczące organizacji pożytku publicznego (OPP) zarejestrowanych we Wrocławiu w latach 2004–2010. Badania prowadzono w dwóch aspektach: czasowym i przestrzennym. Analizowano zmiany w liczbie i rozmieszczeniu OPP we Wrocławiu w latach 2004–2010. Poszukiwano zależności pomiędzy lokalizacją organizacji, a strukturą funkcjonalno – użytkową obszarów miasta charakteryzujących się najwyższą koncentracją podmiotów OPP. Podjęto również próbę określenia czynników mogących mieć wpływ na rozmieszczenie tych organizacji. Przeprowadzone analizy pozwoliły stwierdzić, jak wygląda rozmieszczenie organizacji pożytku publicznego we Wrocławiu oraz czym charakteryzują się obszary o wysokiej koncentracji tych podmiotów.