Wyścigi konne jako element systemu miejskiego – wybrane elementy - Wincewicz-Bosy, Marta (Studia Miejskie, 2020)
Wyścigi konne stanowią jeden z podstawowych elementów biznesu końskiego. Ich realizacja wymaga stworzenia odpowiedniej infrastruktury (toru wyścigowego) najczęściej w obrębie miasta. Aby wyścigi konne mogły realizować swoje zadania gospodarcze i zootechniczne, konieczne jest współdziałanie ich zarządców z władzami lokalnymi, zwłaszcza w obszarze systemu komunikacyjnego miasta i odpowiedniej lokalizacji hipodromu. Współpraca tych podmiotów może przynieść obopólne korzyści w postaci rozwoju tego typu działalności i działalności pokrewnych oraz przychodów realizowanych dzięki zakładom zawieranym na wyścigach konnych.