UWARUNKOWANIA ROZWOJU MIASTA WEDŁUG IDEI CITTASLOW NA PRZYKŁADZIE GÓROWA IŁAWECKIEGO - MARKOWSKI, Łukasz (Studia Miejskie, 2020)
Celem artykułu jest zbadanie świadomości mieszkańców Górowa Iławeckiego w związku z uczestnictwem miasta w sieci Cittaslow oraz identyfikacja uwarunkowań jego rozwoju. W tym celu przeprowadzono ankietę wśród mieszkańców Górowa oraz rozdano kwestionariusz pracownikom Urzędu Miasta i Burmistrzowi Górowa Iławeckiego. W artykule ponadto poruszono temat aktywności miasta ukierunkowanej na realizację celów promowanych przez sieć Cittaslow oraz odniesiono się do aspektu rewitalizacji obszaru miasta.