Małe miasta w okresie przemian - Kafka, Krzysztof (Studia Miejskie, 2020)
Ścieżki rozwoju małych i dużych miast są odmienne. Różne są także przyjmowane przez nie strategiczne cele rozwojowe. Rozpoznanie procesów rozwojowych małych miast jest o tyle istotne, że stanowią one znaczny odsetek wszystkich miast polskich. Procesy rozwoju małych miast są silnie zdeterminowane ograniczonymi możliwościami inwestowania, słabszą pozycją konkurencyjną oraz brakiem istotnych bodźców rozwoju. Jednocześnie wskazano wyżej przykłady zjawisk, w wyniku których duże ośrodki miejskie osiągają wysoki poziom rozwoju ilościowego, często za cenę dezintegracji społecznej i organizacyjnej, a przede wszystkim za cenę utraty spójności przestrzennej. Rozwój małych miast winien zatem zmierzać do ochrony spójności i integracji istniejących walorów i zasobów przy jednoczesnej ich modernizacji w ramach procesu „odnowy miast”.