DOSTĘPNOŚĆ PIESZA PARKÓW W ŁODZI - BOROWSKA-STEFAŃSKA, Marta; WIŚNIEWSKI, Szymon (Studia Miejskie, 2020)
W artykule za cel przyjęto ocenę dostępności pieszej parków zlokalizowanych w granicach Łodzi. Na analizowanym obszarze zinwentaryzowano 43 założenia parkowe, o łącznej powierzchni 574,6ha (www.zielonalodz.info; www.parki.org.pl; www. bip.uml.lodz.pl), z czego 13 jest zabytkowych (Studium…2010; Wycichowska 2008). Wynikiem analiz było przedstawienie liczby mieszkańców w izochronach 0-5 minut; 5-10 minut; oraz 10-15 minut od parków. W tym celu wykorzystano dane pochodzące z Urzędu Miasta Łodzi. Stwierdzono, że największa koncentracja potencjalnych użytkowników parków (osoby w wieku przedprodukcyjnym i poprodukcyjnym) występuje w centrum miasta oraz w jego sąsiedztwie. Niestety tereny zieleni urządzonej mają tam niewielką powierzchnię. W czasie dojścia do 15 minut od parków, mieszka ponad połowa mieszkańców miasta (56,3%). Najwięcej osób rezyduje w pobliżu parku Staromiejskiego i Podolskiego. Najsłabszą dostępnością pieszą dla mieszkańców Łodzi charakteryzuje się z kolei Park nad Nerem, położony w południowo-zachodniej części miasta.