Delimitacja obszarów funkcjonalnych małych i średnich miast w regionie łódzkim - Bartosiewicz, Bartosz (Studia Miejskie, 2020)
Celem opracowania jest delimitacja obszarów funkcjonalnych małych i średnich miast regionu łódzkiego. Artykuł stanowi część szerszego badania poświęconego delimitacji miejskich obszarów funkcjonalnych w całej Polsce. Najważniejszym elementem analizy jest propozycja autorskiej metody delimitacji obszarów funkcjonalnych małych i średnich miast z zastosowaniem powiązań funkcjonalnych. Badania testowe zaprezentowane w artykule są prowadzone na zbiorze 25 ośrodków miejskich województwa łódzkiego. Wnioski płynące z badania wskazują, że to nie wielkość, liczona liczbą mieszkańców, jest decydującym czynnikiem kształtującym zakres przestrzenny miejskich obszarów funkcjonalnych. Większą rolę odgrywa położenie miasta oraz jego funkcja administracyjna.