ZAGOSPODAROWANIE RODZINNYCH OGRODÓW DZIAŁKOWYCH (ROD) NA PRZYKŁADZIE ROD IM. JÓZEFA CHOCISZEWSKIEGO W POZNANIU - Dymek, Dominika; Bednorz, Leszek (Studia Miejskie, 2020)
Współcześnie ogrody działkowe stanowią utrapienie wielu urbanistów. Najpoważniejszymi zarzutami stawianymi ogrodom działkowym są brak dostępności dla lokalnych społeczności oraz bardzo dyskusyjna estetyka wielu działek, która wynika z dużej swobody w ich sposobie zagospodarowania. Rodzinny ogród działkowy (ROD) im. Józefa Chociszewskiego w Poznaniu zaliczany jest do najstarszych poznańskich ogrodów. Cechą charakterystyczną są wybudowane przez jeńców wojennych jednolite altanki, które stanowią bardzo ważny element kompozycji przestrzennej tego ogrodu. Praca ma na celu przedstawienie aktualnych tendencji w sposobie zagospodarowania działek w rodzinnych ogrodach działkowych na przykładzie ROD im. Józefa Chociszewskiego w Poznaniu. Wyniki inwentaryzacji 25 losowo wybranych działek dowiodły duże zróżnicowanie w tym względzie. Zdecydowaną większość działek charakteryzuje duży udział powierzchni trawnika do całkowitej powierzchni działek oraz mały – powierzchni przeznaczonej pod uprawy warzywne. Fakt ten świadczy o zmianie funkcji ogrodów działkowych z użytkowych na rekreacyjno-wypoczynkowe.