Quasi-urbanizacja obszarów wiejskich (na przykładzie Dolnego Śląska) - Becla, Agnieszka; Czaja, Stanisław (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł przedstawia proces quasi-urbanizacji na obszarach wiejskich. Autorzy zidentyfikowali formy przebiegu tego procesu. Są to: – zmiana struktury sektorowej lokalnej gospodarki, – zmiana form aktywności zawodowej ludności, – zmiana źródeł dochodów ludności, – tworzenie quasi-miejskiej infrastruktury, – zanik produkcji rolniczej, – rozwój aktywności pozagospodarczej. Autorzy rozpoznali również główne przyczyny tego procesu. Badania objęły Dolny Śląsk. Autorzy określili główne rodzaje osad na terenach wiejskich: 1) letniska i wczasowiska, 2) wsie-sypialnie, 3) wsie usługowo- -rolnicze, 4) wsie usługowo-przemysłowe, 5) wsie usługowo-przemysłowo-rolnicze oraz 6) wsie wyludnione.