Perspektywy zagospodarowania przestrzennego terenów wiejskich wrocławskiego obszaru metropolitalnego w granicach powiatu wrocławskiego - Stanek, Leszek (Studia Miejskie, 2020)
Istniejące uwarunkowania prawne oraz dotychczasowa praktyka sporządzania opracowań planistycznych na terenach Wrocławskiego Obszaru Metropolitalnego przyczyniły się do niedostatecznie kontrolowanego procesu dezurbanizacji. Jego negatywne skutki dotyczą w szczególności terenów wiejskich 9 gmin powiatu wrocławskiego. Uchwalone studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego umożliwiają obecnie zabudowę mieszkaniową, która wielokrotnie przewyższa popyt i racjonalne zapotrzebowanie. Artykuł identyfikuje przyczyny prawne i planistyczne rozproszenia zabudowy. Wskazuje na sposoby przeciwdziałania negatywnym konsekwencjom obecnego zagospodarowania przestrzennego oraz potencjalne kierunki określonych prawnie działań. Opracowanie kończą wnioski i propozycje zmian istniejącej sytuacji.