Wirkungen des Mindestlohns oder im Dschungel der Elastizitäten - Schöler, Klaus (Studia Miejskie, 2020)
W niniejszej pracy omówione zostaną założenia wprowadzonej przez rząd płacy minimalnej, z punktu widzenia narzędzi teorii mikroekonomii. Wskazane zostaną możliwe różne efekty jej oddziaływania na gospodarkę. Z zaprezentowanych w artykule rozważań jasno wynika, że jak do tej pory brak nam wiedzy empirycznej, by możliwie wiarygodnie prognozować wpływ płacy minimalnej na funkcjonowanie wielu obszarów gospodarczych. Możliwe jest jedynie wytyczenie prognozy kierunku rozwoju.