Budowanie inteligentnego miasta. Studium przypadku Montpellier - Nowakowska, Aleksandra (Studia Miejskie, 2020)
Celem artykułu jest pokazanie strategii działania na rzecz budowania inteligentnego miasta (smart city). Artykuł stanowi case study rozwiązań z sukcesem zastosowanych w zarządzaniu rozwojem miasta i Aglomeracji Montpellier, jednego z europejskich liderów we wdrażaniu tej idei. Wskazuje kompleksowe i komplementarne narzędzia oraz przedsięwzięcia realizowane przez władze miasta na rzecz kreowania inteligentnego rozwoju. Działania podjęte w Montpellier potwierdzają sens i efektywność wdrażania przedsięwzięć wynikających z koncepcji smart city. Ich realizacja przyczyniła się do dynamizacji rozwoju gospodarczego i poprawy pozycji konkurencyjnej miasta, wzrostu jakości życia mieszkańców, przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów funkcjonowania aglomeracji. Montpellier jest dobrym przykładem partnerstwa publiczno-prywatnego i źródłem cennych praktyk w zakresie poprawy sprawności i skuteczności zarządzania, w myśl idei smart city.