Zielona infrastruktura jako koncepcja rozwoju współczesnego miasta - Janiszek, Monika (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł dotyczy problematyki związanej z rozwojem miast w kontekście wykorzystania koncepcji zielonej infrastruktury (green infrastructure). Celem opracowania jest identyfikacja efektów ekonomiczno-środowiskowych będących skutkiem rewitalizacji doliny rzeki Ślepiotki w Katowicach realizowanej w ramach projektu REURIS. W warstwie metodycznej artykuł bazuje na analizie dokumentów w zakresie dorobku naukowego i normatywnego, a także prezentuje wybrane studium przypadku dotyczące zielonej infrastruktury.