Wyzwania rozwoju regionalnego w Dalmacji - Petra (Studia Miejskie, 2020)
Celem artykułu było zaprezentowanie procesu regionalnej transformacji w historycznym i geograficznym regionie Dalmacji od polowy XX wieku, wraz z identyfikacją głównych trendów współczesnego rozwoju regionalnego. Analiza skupiła się na: zmianie demograficznej, zmianie społeczno-ekonomicznej oraz fizjonomicznej w trakcie dwóch okresów: 1) druga polowa XX wieku; 2) nowy rozwój po 2001 roku. Analiza została przeprowadzona przez porównanie czterech subregionów Dalmacji, tj.: Zadar, Šibenik, Split oraz Dubrownik, jak również w ujęciu pasów wysp, wybrzeża, głębi lądu badanego regionu. Wyniki różnicowania procesów rozwojowych są widoczne w głównych regionalnych zróżnicowaniach dzisiejszego regionu (Dalmacji). Funkcje centrów miejskich obszaru; trendy demograficzne i struktura wiekowa na poziomie regionalnym i lokalnym; problemy produktu przemysłowego i słabnącej bazy produkcyjnej; nadmierna orientacja na sektor usługowy, głównie turystykę; zmiany w strukturze i liczbie mieszkań wraz ze wzrostem liczby drugich domów; nieadekwatna terytorialna i administracyjna organizacja pozostają niektórymi głównymi wyzwaniami, z którymi boryka sie ten obszar w procesie rozwoju.