Miejsce funkcji akademickiej w strategiach rozwoju lokalnego wybranych miast pozametropolitalnych w Polsce - Rokita-Poskart, Diana (Studia Miejskie, 2020)
Przedmiotem rozważań w niniejszym artykule jest analiza strategii rozwoju lokalnego pozametropolitalnych ośrodków akademickich w Polsce pod kątem występowania w nich funkcji akademickiej. Analizę przeprowadzono w oparciu o strategie rozwoju lokalnego kilkudziesięciu miast, w tym pozametropolitalnych miast wojewódzkich, jak również strategie miast, które przed 1999 r. miały status miast wojewódzkich oraz innych miast powiatowych, w których zlokalizowane były szkoły publiczne: uniwersytety, politechniki lub państwowe wyższe szkoły zawodowe. Celem analizy była próba odpowiedzi na pytanie, czy twórcy dokumentów strategicznych ośrodków akademickich dostrzegają możliwość wykorzystania potencjału wynikającego z funkcji akademickich do kreowania rozwoju lokalnego.