Czy warto ufać innym? Wybrane funkcje zaufania społecznego na przykładzie zbiorowości miejskich - Mularska-Kucharek, Monika (Studia Miejskie, 2020)
Zważywszy na użyteczność zaufania społecznego w wielu kontekstach oraz na poziomie mikro-, mezo- i makrospołecznym eksplorowanie potencjalnych korzyści z okazywania zaufania społecznego stano- wić powinno istotny aspekt badań i dociekań. Próbą odpowiedzi na owe zapotrzebowania jest prezentowany artykuł, który stanowi głos w dyskusji nad funkcjonalnością zaufania społecznego w wielu aspektach życia społecznego. Podstawę empiryczną prezentowanych rozważań stanowią cztery reprezentatywne badania ilościowe przeprowadzone wśród mieszkańców miast województwa łódzkiego. Z badań wynika, iż zaufanie społeczne pozytywnie wpływa na aktywność społeczną i polityczną, jakość życia, przedsiębiorczość, a także chęć współpracy z innymi. A zatem zaufanie społeczne to istotny zasób, który może być niezwykle użyteczny w kontekście realizacji celów jednostkowych, grupowych, jak również na poziomie zbiorowości.