Wpływ migracji na kształtowanie sie stref podmiejskich dużych miast w Polsce - Sławomir (Studia Miejskie, 2020)
W artykule podjęto problem narastających procesów depopulacyjnych w dużych Polskich miastach jako skutek zmian demograficznych, ze szczególnym uwzględnieniem zjawisk migracyjnych. Skoncentrowano się na przemieszczeniach z dużych miast, a za cel przyjęto ukazanie wpływu migracji na kształtowanie się strefy podmiejskiej. W artykule postawiono także pytanie badawcze, czy miasta depopulacyjne to zjawisko negatywne, czy neutralne, które zachodzi. Jak pokazują badania urbanizacja w Polsce mierzona udziałem ludności miejskiej, w ostatnich latach wykazuje spadek, a badacze tego zjawiska stwierdzają, że jest to wyraźny przejaw suburbanizacji terenów podmiejskich.