PRACA ZDALNA JAKO ELEMENT KONCEPCJI INTELIGNETEGO MIASTA - Wyrwich-Płotka, Sabina Magdalena (Studia Miejskie, 2020)
: Z powodu postępującej na świecie urbanizacji i stale ujawniających się wraz z nią kryzysów można zaobserwować ogromne zainteresowanie koncepcją smart city. W praktyce miejskiej ma ona charakter wielowymiarowy i dotyczy zarówno wykorzystywania nowoczesnych rozwiązań technologicznych, jak i ekorozwoju miast. Ponadto aktualna ogólnoświatowa sytuacja wywołana pandemią koronawirusa spowodowała, że nie tylko przedsiębiorstwa borykają się z problemami zachowania ciągłości zatrudnienia, przy jednoczesnym zachowaniu wszelkich rygorów sanitarnych w celu zapewnienia bezpiecznych miejsc pracy. Problem ten dotknął również administrację publiczną, która zobowiązana jest do nieprzerwanego funkcjonowania. Pewnym rozwiązaniem tego problemu stała się praca zdalna. Dlatego też w niniejszym opracowaniu podjęto próbę wykazania roli i znaczenia pracy zdalnej w kreowaniu smart city w dobie pandemii oraz wyodrębniono korzyści, jakie niesie ze sobą taka forma pracy. Doświadczenia ostatnich miesięcy wyraźnie wskazują, że wykorzystanie technologii smart może przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa i wykształcenia nowych zachowań społecznych, w dłuższej perspektywie. Praca zdalna może nie tylko ułatwić funkcjonowanie organizmów miejskich w sytuacjach kryzysowych, ale także przyczynić się do wzrostu jakości życia w mieście. Należy przypuszczać, że wiele form zdalnego organizowania życia miasta i rozwiązywania problemów mieszkańców będzie stanowić jeden ze standardów obsługi klienta wykorzystywanych przez organy administracji samorządowej