Suburbanizacja po łódzku na przykładzie Starej Gadki zlokalizowanej w strefie podmiejskiej Łodzi - Rejter, Małgorzata (Studia Miejskie, 2020)
W dobie przemian funkcjonalno-przestrzennych w większości współczesnych wsi warto bliżej zbadać zachodzące w nich procesy. Celem artykułu jest identyfikacja przestrzennych aspektów suburbanizacji na przykładzie studium przypadku Starej Gadki. Ma on za zadanie ukazanie z poziomu sołectwa podobieństw występujących zjawisk w zależności od cech geograficznych. W pracy ukazano wieloetapowe przemiany przestrzenne w sołectwie, które stanowi przykład wsi leżącej w aglomeracji łódzkiej i bezpośrednio przylegającej do Łodzi. Pod wpływem dużego miasta wsie ulegają przemianom, a następnie zostają przez nie wchłonięte. Dzięki takim procesom Łódź, podobnie jak inne miasta, zwiększa swoją powierzchnię. Przeprowadzone badania inwentaryzacji wykazały, że Stara Gadka znajduje się w fazie wchłaniania i w niedalekiej przyszłości może się stać częścią Łodzi.