THE POTENTIAL OF SELECTED POLISH CITIES FOR ATTRACTING ADVANCED BUSINESS PROCESSES - Mroczek, Arkadiusz; Kwaśny, Jakub; Ulbrych, Marta (Studia Miejskie, 2021)
Wiele firm działających w sektorze usług biznesowych wybrało duże polskie miasta jako loka- lizacje inwestycyjne. Relatywnie niski koszt wykwalifikowanej siły roboczej wydawał się ich główną zaletą w tym obszarze. Jednak polskie lokalizacje nie mają absolutnej przewagi w odniesieniu do kosztu pracy nad wieloma innymi lokalizacjami, zwłaszcza w Azji. Tym samym przyciąganie bardziej zaawansowanych procesów biznesowych staje się współcześnie szansą dla polskich miast. Dlatego celem artykułu jest ocena potencjału tych miast w przyciąganiu bardziej wymagających, zaawansowanych procesów biznesowych, w tym m.in. w zakresie badań i rozwoju. Aby osiągnąć ten cel, opracowano syntetyczny wskaźnik oceny potencjału analizowanych miast w oparciu o metodę wzorca rozwoju Hellwiga, a użyte zmienne zostały dobrane w oparciu o studia literatury. Wyniki wskazują na przewagę największych ośrodków akademickich w zakresie potencjału przyciągania zaawansowanych usług biznesowych.