POLITYKA ZORIENTOWANA TERYTORIALNIE JAKO METODA ADAPTACJI DO ZMIAN KLIMATU: PLACE-BASED POLICY AS A METHOD FOR CLIMATE CHANGE ADAPTATION - Kamińska, Klaudia; Nowakowska, Aleksandra (Studia Miejskie, 2024)
W obliczu postępujących zmian klimatu konieczne jest podjęcie działań w zakresie prowadzonej polityki rozwoju terytorialnego. Celem pracy jest pokazanie, w jaki sposób miasta wykorzystują idee place-based policy w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych do kształtowania działań na rzecz adaptacji do zmian klimatu. Przy wykorzystaniu metody case study oraz analizy komparatywnej pokazane zostały rozwiązania z trzech europejskich obszarów – Kornwalii i wysp Scilly w Anglii, aglomeracji ołomunieckiej Republiki Czeskiej oraz aglomeracji miejskiej Rijeka w Chorwacji. Opisane jednostki w bardzo wąskim stopniu wykorzystują mechanizm ZIT na rzecz adaptacji do zmian klimatu. Realizują głównie działania o charakterze infrastrukturalnym dotyczącym sektora transportu i energetyki. Teoretyczne założenia mechanizmu ZIT mogą być podstawą do opracowania narzędzia wdrażającego skuteczniejszą adaptację do zmian klimatu.