PLANY MIGRACYJNE MŁODZIEŻY AKADEMICKIEJ KIELC - Kiniorska, Iwona; Brambert, Patryk; Staciwa, Emilia (Studia Miejskie, 2023)
Celem badań było określenie preferencji migracyjnych kieleckich studentów, które wynikały z ich planów osobisto-zawodowych. W analizie wykorzystano dane jakościowe pochodzące z badań ankietowych zrealizowanych w 2023 r. Próbę badawczą stanowiło łącznie 200 studentów dwóch największych uczelni w mieście, tj. Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oraz Politechniki Świętokrzyskiej. Rezultaty badań ankietowych stały się głównie podstawą do przeprowadzenia typologii przyczyn mobilności przestrzennej studentów za pomocą metody Warda. Wyznaczono dzięki niej cztery typy czynników determinujących migracje młodzieży akademickiej, z przewagą wektora ekonomicznego.