Kierunki transformacji energetycznej w GZM - Widuch, Adrian (Studia Miejskie, 2024)
Artykuł traktuje o kierunkach transformacji energetycznej w Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii (GZM) przez pryzmat wykorzystywanego paliwa (energii) pierwotnego jak i sposobów zarządzania energią (elektryczną i cieplną). Przeanalizowano wybrane ogólnopolskie plany i strategie dotyczące kwestii transformacji energetycznej oraz literaturę przedmiotu. Analiza materiałów źródłowych ukazała, że w ramach GZM istnieją odpowiednie ekspertyzy, wykorzystania poszczególnych źródeł energii. Co więcej, na obszarze GZM zaczynają powstawać nowe formy zarządzania energią elektryczną i cieplną – klastry energii, czy też spółdzielnie energetyczne. W GZM wykorzystywane zostają pierwsze elementy energetyki wodorowej – autobusy zasilane paliwem wodorowym.