WPŁYW PANDEMII COVID-19 NA UŻYTKOWNIKÓW PRZESTRZENI PUBLICZNYCH W WYBRANYCH POLSKICH MIASTACH W ŚWIETLE WYNIKÓW BADANIA: COVID IN BEHAVIOURAL & URBAN CONTEXT - Plac, Klaudia; Danielczyk, Rafał; Franz, Monika; Kolat, Wiktor (Studia Miejskie, 2024)
Pandemia COVID-19 wywołała zmiany w funkcjonowaniu gospodarek, społeczeństw oraz w konsekwencji miast. W artykule przedstawiono wyniki badania COVID in Behavioural & Urban Context, stanowiącego studium tego, w jaki sposób życie powracało do polskich miast w trakcie pierwszej fali pandemii w okresie 16.03-01.06.2020 r. Jego istotą było zbadanie zachowania i aktywności i zachowań użytkowników przestrzeni publicznych 28 polskich miast w okresie zamykania i ponownego otwierania gospodarki. Wyniki projektu stanowią źródło informacji na temat witalności miast w okresie obowiązywania ograniczeń pandemicznych. Badanie wykazało znaczne zróżnicowanie zachowań zbiorowych w kolejnych tygodniach, wyraźne zmiany dystansów społecznych i przestrzennych, a także zróżnicowane reakcje poszczególnych grup użytkowników na zalecenia w różnych typach ośrodków miejskich.